Kezdő futóként nagyon gyakran esünk abba a hibába, hogy a tornaórákon vagy alkalmankénti sportolásainkon hordott legelső cipőt fogjuk be szaladásra. Bizony, ez nem a legjobb választás, hiszen egyes cipők már eredetükből adódóan nem szaladásra valók. A szaladáshoz nem szükséges sok eszköz, de egy jó futócipő elengedhetetlen. Most megismerkedhetünk a futócipők típusával és azzal, hogy milyenre is lehet szükségünk a KMN-DONATON Futóversenyen.
Egy jó futócipő választása alapozza meg, hogy ez a sport képes lesz-e életünk részét képezni, vagy állandó kínszenvedés marad: megfájdul a bokánk, a lábfejünk, a térdünk és hasonló problémáink adódnak. Egy futócipő kiválasztásánál nem feltétlenül a márka dönt: mindenkinek más és más típus válik be. Sokkal inkább annak lehet döntő szerepe, hogy mire használnánk a futócipőt: terepfutásra, sziklás talajon, avagy betonalapú versenyeken, városban, esetleg atlétikai pályán.
Jelen esetben a KMN-DONATON Futóversenyen nincs szükségünk recés talpú, vízálló futócipőre, hiszen sem hegyekben, sem homokos, csúszós, sáros terepen nem kell szaladnunk. A sziklás talajon használt, merevebb talpú,  cipőre hasonlító futócipőre sincs szükségünk. Léteznek versenycipők, amelyek kialakításánál kiemelt hangsúlyt fektetnek a cipő súlyára: minél könnyebb a cipő, annál gyorsabban lehet benne futni. Az ilyen cipőknek általában vékony a talprésze és könnyű szellős a felső része. Kezdőfutóknak nem ajánlatos ez a cipő, hiszen egy rossz futótechnikával ötvözve komolyabb sérüléseket is okozhat.
Na jó, de akkor mégis mi legyen?
Futóstílus alapján kell dönteni!
Futás során először a sarok (vagy talp) érinti a földet, majd a talp gördül tovább, s a lábfej kissé befelé dől, ahogy végiggördül a talajon. Végül a sarok felemelkedik a földről, és a futó a hüvelykujjpárnáról elrugaszkodva lendül előre. A lábfej földet érés közbeni lefelé és befelé fordítását pronációnak vagy borintásnak nevezzük. A pronáció jót tesz a sportoló lábának, mert tompítja a lábnak a talajjal való ütközését.
Azonban nem minden futónak ideális a lábfeje, bokája – ez befolyásolja az átgördülés ívét és a pronációt.  Lábformád és a borintás foka egyértelműen eldöntik, hogy milyen futócipőre van szükséged. 
A futócipőknek általában három fajtáját különböztetjük meg: egyenes, standard és görbe, mely szoros összefüggésben áll a “vizes teszt” lúdtalp teszt elvégzése alapján kapott eredménnyel. A legtöbb szakember úgy gondolja, hogy azoknak, akiknek túlzottan befelé dől a lábfejük, egyenes formájú, a kifelé dőlő lábfejűeknek görbe, a normál borintású lábfejűeknek pedig standard cipőt kell hordaniuk.
Hogy döntheted el, melyik kategóriába tartozol?
 A legkézenfekvőbb megoldást az úgynevezett “vizes teszt” szolgáltatja. Vizezd be csupasz lábadat, lépj ki sima, száraz felületre! Ha a lábnyomod széles, teljesen szétterül, és nem keskenyedik befelé, akkor alacsony a lábboltozatod és lapos a lábfejed. Amennyiben a lenyomat enyhén ívelt ott, ahol a lábboltozat felemelkedik, normális lábboltozatról beszélünk. Ha keskeny, ívelt, s legjobban a hüvelykujjpárna és a sarokrész látszik és a talp középső része alig, abban az esetben magas a lábboltozat.
Reméljük, hogy segítettünk! Most már kezdődhet az edzés!
(Forrás: www.futas.net)