A bemelegítés, habár nélkülözhetetlen minden egyes sportágban, nagyon gyakran egy mellőzött feladatsor. Sokan a gyakorlatok monotonitására, vagy a türelmetlenségre, az időhiányra fogják a bemelegítés elmaradását. Most megnézzük pár okát annak, hogy miért is kell odafigyelni rá. 

Ahhoz, hogy bármilyen sportba belekezdjünk (elinduljunk szaladni, edzőtermi gyakorlatokat végezzünk, ússzunk stb.) testünket a nyugalmi állapotából munkahelyzetbe kell hozni. Nem csak végtagjainkat, hanem szerveinket is fel kell készítenünk a mozgásra, hogy azok jobban bírják a terheléseket. Ilyen mozgató-szervrendszert képes a keringési rendszer, légzőszervrendszer és az idegrendszer is – hisz amint tudjuk – minden fejben dől el.

  1. Bemelegítés során az ízületekben található nedvtermelés fokozódik, ezáltal az ízfelszínek egymáson történő csúszása könnyedebbé válik, csökken közöttük a súrlódás, elkerülhető a porcok kopása, repedése, levállása.
  2. Az izmok bemelegítése által azok vérellátása növekedik, fokozódik a terhelőképességük, megemelkedik a hőmérséklet bennük, amelynek köszönhetően rugalmasabbá válnak, így a húzódások, szakadások lesznek elkerülhetőek.
  3. Amikor már bemelegítünk a szívműködés erőteljesebbé válik, ezáltal a vér oxigénszállító kapacitása is növekszik, így az energiaszolgáltatásunk is tovább tart: kevésbé fogunk fáradni.
  4. Ha jól bemelegítettünk, akkor elindul a verejtékezés, amely kompenzálja az izomműködés általi hőemelkedést, valamint segít a túlmelegedés elkerülésében. Amennyiben ez elmarad, könnyebben érjük el a holtpontot, veszítjük el energiánkat.

Természetesen még számos előnye van a bemelegítésnek, viszont ez a négy érv – bízunk benne – elegendő lesz ahhoz, hogy a KMN-Donaton Futóversenyen mindannyiunkat arra buzdítson, hogy alaposan bemelegítsünk. Mindig az adott sportban szükséges bemelegítési gyakorlatokat kell elvégezni, így el is hoztuk három egyszerű, de hasznos gyakorlatot, ami a futásban segíthet:

  1. LÁBLENDÍTÉS

Álljunk egy fal mellé, forduljunk oldalra, az egyik kezünkkel támaszkodjunk rá. Lendítsük a lábunkat oldalra, aztán vissza. Ezt követően álljunk szembe a fallal és ugyanezt a lábunkat lendítsük át a másik oldalra. Azért hatékony a láblendítés, mert megnöveli a csípőnk és a fenekünk mozgástartományát, így segít abban is, hogy javuljon a tartásunk szaladás közben.

  1. TAPOSÁS LÁBUJJHEGYEN

Álljunk egyenesen és tapossunk olyan gyorsan, ahogy csak tudunk, fél percen keresztül. Így aktivizálhatjuk az alsó lábszárunk izmait, ráadásul akár a sípcsont környéki fájdalmat is megelőzhetjük.

  1. KITÖRÉS SÉTÁVAL

Kitörésekkel haladjunk előre. Minden ismétlésnél próbáljunk kicsit mélyebbre ereszkedni. Ha 5-10 ismétlést elvégeztünk belőle oldalanként, már nyert ügyünk van, a csípőhajlítónk is hálás lesz érte!

Hajrá!

 

(Forrás: futas.net / runnersworld.hu)