Ahogyan a nap felkel a reggeli félhomályban a hangulatunk is teljesen megváltozik. A vízre, a hűsítő kikapcsolódásra tudunk csak gondolni, ám egyes jó értelemben “elvetelemült” KMN-Donaton Futóversenyre készülők, bizony ilyenkor is szaladnak egy pár kört. 🙂 Nekik, és mindenkinek, aki határait feszegetné hoztunk el pár tippet, hogy megmutassuk hogyan lehet és érdemes kánikulában szaladni. 
Először is nézzük meg, hogy hogyan reagál a testünk a melegre!  A 30 °C fölötti hőmérsékletben a szív és érrendszeri működésünket, valamint teljes testünket nagy erőfeszítés éri. Természetesen a forróság testhőmérsékletünk megemelkedéséhez is vezet: jobban izzadunk, megemelkedik a pulzusunk, véredényeink kitágulnak. A jó hír az, hogy vannak bizony megoldások, stabilizáló eszközök a fenti tünetekre. Nézzük meg!
1. Fokozatosan edzzünk!
Hogy mit is értünk ez alatt? Nos, elsősorban nem jó ötlet sprinttel indítani a szaladást, annál inkább egy gyenge kocogással, majd ezt követően egy gyorsabb tempójú szaladással. Időt kell adnunk testünknek, hogy alkalmazkodjon a meleghez és a mozgáshoz! Ha túlhajszoljuk magunkat a hőségben az ájuláshoz, és egyéb kellemetlenségekhez vezethet.
2. Hallgassunk a testünkre!
Legyünk nagyon rugalmasak az eltervezett edzéseddel szemben: hagyjunk időt magunknak alkalmazkodni a körülményekhez és megvalósítható célokat tűzzünk ki. Ez alatt azt értjük, hogy ne induljunk el deli 12 órakor 42 kilométeres távokat szaladni hőségben, hanem inkább a reggeli 6 órás, 15-20 kilométeres, közepes tempójú szaladást válasszuk. A testünk jelzi majd, hogy mennyit bír meg, sose erőltessük a kapacitását kánikulában! Váltakoztassuk gyakran szaladási ütemünket, annak függvényében, hogy mennyire fáradunk!
3. A hőmérséklet befolyásolja szívműködésünket, figyeljünk rá!
Nyáron pulzusunk is megemelkedik – meglehet, hogy ugyanolyan tempóban szaladunk, mint egy hűvös őszi napon, de mégis magasabb lesz a pulzusunk. Nyáron érdemes lassabb tempóban szaladni. Minél fittebbek vagyunk, annál könnyebben megbirkózik a testünk a meleggel, és megóvja szívünket az egekbe szökő pulzusszámtól.
4. Kerüljük el a déli hőséget!
Válasszuk ki a számunkra megfelelő napszakot, elkerülve a déli hőséget. Legyen az kora reggel, vagy késő este, semmiképpen se lóduljunk neki a szaladásnak déli 12 órakor, mikor még az aszfalt is olvadozik!
5. Válasszuk ki a megfelelő útvonalat!
A tűző nap néha délibábként játszik az emberekkel, és annyira felforrósítja az aszfaltot, hogy már vizet képzelünk a helyére. Éppen emiatt érdemes lehetőségeinkhez mérten erdőben, a természetben szaladni, hiszen ez a felfokozott „cement-hőség” elkerülhetővé válhat a jó hűvös erdőrengetegben.
6. Öltözzünk fel „rendesen”!
No, nem úgy értjük, hogy elegánsan, vagy jó vastagon, hanem a lehető legalkalmasabb ruhát kiválasztva. A megfelelő öltözet meg tudja védeni bőrünket az UV-sugárzástól – ez a módszer gyakran sokkal jobban működik, mint egyes naptejek. Szerezzünk be szellős, ugyanakkor nedvesség-visszatartó ruhákat. A pamutból készült ruhanemű nem jó választás szaladáskor, hiszen beszívja a nedvességet és a súrlódás során megsértheti a bőr felületét. Fontos világos színű ruhákat választani, hogy visszatükrözzék a napfényt és ne vonzzák azt. Érdemes sapkát vagy sálat tenni fejünkre, valamint UV-fénytől védő napszemüveget viselni.
7. Védjük a bőrünket!
Testünk minden olyan felületét, amelyet érheti a nap, kenjük be vízálló naptejjel (vízállóval, hiszen az izzadástól könnyen megsemmisülhet a naptej ereje).
8. Hidratáljuk magunkat!
Nyáron jóval többet izzadunk, hiszen testünk így próbálja hűteni saját magát, emiatt több folyadékra van szükségünk. Izzadás során magnéziumot és vasat is veszítünk ezért érdemes már a szaladás előtt gyümölcslét, teákat vagy vizet fogyasztani. Ha több mint egy órás edzésre készülünk mindenképpen legyen nálunk víz!
9. Figyeljünk ásványainkra!
Nyáron több ásványt veszítünk az izzadás során, de ha odafigyelünk étkezésünkre, akkor ezeket is könnyedén tudjuk pótolni. Az olyan ételek, mint a banán, aszalt barack, teljes kiőrlésű termékek tökéletesen helyesítik azokat az ásványokat, amelyet forró napokon könnyebben veszítünk, valamint kíváló edzés-előtti rágcsálnivalók is egyben.
Reméljük, így már könnyebben fogjuk átvészelni a hőséget! Mindenkinek napszúrásmentes, folyadék dús szaladást kívánunk!
(Forrás: runtastic.com)