Nemsokára elstartol a KMN-Donaton Futóverseny második kiadása, emiatt úgy gondoltuk ideje beszélni arról is, hogy a nyújtások és bemelegítések mellett még hogyan kell felkészítenünk szervezetünket a kincses város megmérettetésére.

Általános szabály, hogy nem szabad üres gyomorral sportolni: nem kell sokat enni, viszont ahhoz kell igazítanunk a verseny előtti étkezést, hogy milyen tempóban, milyen erőfeszítéssel készülünk a versenyt teljesíteni. Futás előtt ajánlott alacsony rost- és zsírtartalmú ételt fogyasztani, azonban ne egy verseny előtt kísérletezzünk új ínyencségekkel, hanem maradjunk meg azoknál, amelyeket már ismerünk és tudjuk, hogy hogyan reagál rájuk szervezetünk. Étkezhetünk 30 perccel korábban szaladás előtt, vagy akár órákkal korábban – ezt saját tapasztalataink alapján dönthetjük el, hiszen ismerjük már testünket és azt is, hogy milyen gyakran éhezünk meg.

Fontos odafigyelnünk az étel összetevőire is: érdemes 1-2 tenyérnyi proteint, 1-2 ökölnyi zöldséget, 1-2 marék szénhidrátot, és 1-2 hüvelykujjnyi zsírt fogyasztani. Kiváló választás lehet a banán, zabpehely, teljes kiőrlésű termékek, alma és mogyoróvaj, kávé és gyümölcsturmixok. Vegyük őket sorjában!

Banán: gyorsan felszívódó szénhidrát- és káliumforrás. A szénhidrát glükózt tartalmaz, amely energiával látja el szervezetünket mozgás során, a kálium pedig az idegrendszer és az izomzat helyes működésében segít. Elég harminc perccel a szaladás előtt fogyasztani, így a szaladás során fejti ki hatását.

Zabpehely: természetes szénhidrát, amelyet a szervezet lassan emészt meg, ezáltal fokozatosan biztosítja az energiát az edzés során. Érdemes kipróbálni egy tálka zabpelyhet joghurttal és bogyós gyümölcsökkel legalább 30 perccel az edzés előtt.

Teljes kiőrlésű gabonakészítmények: szénhidrátforrás. Néhány szelet teljes kiőrlésű kenyeret mézzel, lekvárral, mogyoróvajjal vagy tojással 30–45 perccel az edzés előtt nagyon jó döntés fogyasztani.

Alma és mogyoróvaj: egy könnyed harapnivaló, amely tele van szénhidráttal, fehérjével, vitaminnal és ásványianyagokkal. Gyorsan felszívódik, finom és energiával lát el.

Gyümölcsturmixok: amíg kizárólag természetes összetevőket tartalmaz és nincs benne cukor, a gyümölcsturmix igazán jól jöhet edzés előtt. Ha tejet vagy joghurtot adunk hozzá, azzal növelhetjük a fehérjetartalmát.

Ha már több mint egy negyed órája mozgunk, a szervezetünknek már szüksége van a szénhidrátokra, hogy fenntarthassa energiaszintünket. Óránként 30-60 gramm szénhidrát átlendíthet az éhségérzeten és újabb lendületet biztosíthat: bogyós vagy szárított gyümölcsök, banánok, energiaszeletek mind jó választást jelentenek ilyen esetekben. Amennyiben kevesebb, mint két órán át futunk, elsősorban a folyadékpótlásra kell ügyelnünk, melegben azonban nem árt, ha lapul nálunk 1-2 energiaszelet is.

A KMN-Donaton Futóverseny szintideje 2 óra, érdemes odafigyelni a folyadék mellett a harapnivalóra!

Találkozzunk augusztus 24-én, reggel 10 órakor a rajtnál!