A DONATONRÓL

Megnyílt a nevezés a III. KMN – Donaton Futóversenyre!

A XII. Kolozsvári Magyar Napok zárónapjára tervezett III. KMN – Donaton Futóverseny több szempontból is eltér az eddigi kiadásoktól. Az egyik legfontosabb, hogy a városi aszfaltfutást terepfutásra váltottuk. A verseny Dónát pásztorunk kedvenc útvonalain, a Falumúzeum és a Hója-erdő hűs, kanyargós ösvényein vezet, s mi több, futás közben fejet hajthatunk a hős pásztor szobra előtt, amely pár éve teljes pompában, a Falumúzeumban díszeleg.

Az idei kiadásra augusztus 22-én 10 órakor kerül sor. Az indulás és érkezés a Falumúzeum területén lesz. A versenyzők augusztus 17. déli 12 óráig online tudnak regisztrálni a https://donaton.ro/ weboldalon. A helyek száma korlátozott.

A futóversenyről

A legenda szerint közel 400 évvel ezelőtt a Hója-erdőnél legeltető Donát egy éjszaka felfigyelt a Törökvágásnál Kolozsvárra felé közeledő török seregre. A hős pásztor lélekszakadva futott be a városba, egyenest a városházára. Éppen csak annyi ideje maradt, hogy riassza a város lakóit, ezt követően a nagy megerőltetéstől holtan rogyott össze. Neki köszönhetően a katonaságot hamar összetrombitálták, s elűzték az törököket Kolozsvár falai alól. Az út, melyet az önfeláldozó Donát pásztor megtett, ma is a nevét viseli. A Kolozsvári Magyar Napok keretében az ő emlékét idézzük meg a KMN – Donaton Futóversenyen.

Távok, megmérettetések

A versenyzők 1, 5 és 10 kilométeres távon, tíz korcsoportban mérhetik össze erejüket.
A vállalkozó kedvű érdeklődők augusztus 17-ig jelentkezhetnek előzetesen a https://donaton.ro/ weboldalon. Tekintettel arra, hogy a versenyen részt vevők létszáma korlátozott, érdemes időben regisztrálni a versenyre A 14 év alattiak számára a nevezési díj 10 RON, a 14 év fölöttiek esetében pedig 20 RON. A rajtcsomag átvételére szombaton 15–20 óra között a főtéri Infopontnál, illetve vasárnap a versenyközpontban van lehetőség.

A nevezési díjak fejében minden résztvevőnek befutóérmet, mikrocsipes rajtszámot, szükség esetén egészségügyi ellátást, a frissítőpontoknál vizet, gyümölcsöt, müzliszeletet biztosítunk.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk az idei KMN–Donaton Futóversenyre. Részletes információkat a https://donaton.ro/ honlapon, valamint az esemény Facebook-oldalán, a www.facebook.com/kmndonaton címen találhatnak.