Concursul de alergare DONATON-ZCMC, introdus în programul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj în anul 2018 cu intenţia de a crea o tradiţie, nu poate lipsi nici anul acesta – din programul celei de-a X-a ediţii jubiliare. Concurenţii se pot înregistra pentru ediţia din anul acesta a cursei online, prin intermediul site-ului de internet https://donaton.ro/ până la data de joi, 22 august ora 12:00; iar ulterior doar în ziua concursului (24 august) la standul special amenajat, în apropierea stratului.

 

DESPRE CONCURS

După cum se ştie, conform unei legende ce s-a păstrat de-a lungul timpurilor în urmă cu aproape 400 de ani, ciobanul Donat, care-şi păşuna oile la marginea pădurii Hoia a observat într-o noapte la Tăietura Turcului oastea otomană ce intenţiona să atace Clujul. Pentru a putea salva ce mai putea fi salvat, a alergat într-un suflet spre oraş şi a bătut puternic la poarta dinspre Mănăştur. După ce a i s-a deschis poarta, a alergat direct spre primărie. A mai avut timp doar să alerteze locuitorii oraşului şi a şi căzut mort. Mulţumită lui, soldaţii au fost alertaţi repede, iar duşmanul izgonit. Drumul parcurs de el, se cheamă şi astăzi Strada Donat. Concursul de alergare DONATON-ZCMC, organizat în perioada Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, la data de 24 august, ora 10 evocă memoria păstorului.

DISTANŢE ŞI CURSE

Concurenţii îşi vor putea testa forţele pe distanţele de 1, 4 şi 10 km în 10 categorii. Pasionaţii de alergare se vor putea înregistra anticipat până la data de 22 august prin intermediul site-ului de internet https://donaton.ro/. Înregistrarea pentru locurile rămase eventual libere se va putea face în ziua de 24 august la standul special amenajat, în apropierea stratului. Având în vedere că numărul concurenţilor va fi limitat, se recomandă înregistrarea din timp a doritorilor. În cazul înregistrării anticipate se va percepe o taxă de participare de 5 lei pentru concurenţii cu vârsta sub 14 ani, iar pentru concurenţii având vârsta de peste 14 ani o taxă de participare de 15 de lei. În cazul înregistrării la faţa locului, concurenţii cu vârsta sub 14 ani vor plăti 10 lei, iar concurenţii având vârsta de peste 14 ani 30 de lei pentru a putea participa la cursă. Deci, merită să vă înregistraţi din timp. În schimbul taxei de participare, fiecărui concurent i se va asigura traseul şi, la nevoie, asistenţa medicală; ei urmând să primească şi câte un număr de concurs şi o medalie; precum şi apă, băutură izotonică, fructe şi batoane müsli la punctele cu răcoritoare. Vă asigurăm pentru toți participanți  un tichet de degustare grătar, pentru adulți  și încă o bere artizanală, 

Organizatorii aşteaptă toţi doritorii să participle la concursul de alergare organizat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, Ediţia X-a. Informaţii detaliate despre concurs găsiţi pe site-ul de internet https://donaton.ro/ sau pe pagina de Facebook a evenimentului: www.facebook.com/donaton.